Kaasboerderij De Ossenwaard

De Ossenwaard De Ossenwaard De Ossenwaard De Ossenwaard

Museum

MuseumDe bedoeling van het museum is te laten zien hoe de laatste 200 jaar de bewoners op deze hofstede geleefd hebben en met welke gereedschappen en werktuigen zij zich in hun onderhoud hebben voorzien.

In het bakhuis (bouwjaar 1810) werd vanouds ambachtelijk brood gebakken. De oude vervallen bakoven, die na 1930 geen dienst meer had gedaan, is inmiddels weer in de oude staat hersteld en in gebruik genomen. In de rijsoven, die zich onder de bakoven bevindt, rijst het deeg in bakblikken bij een temperatuur van circa 27 graden Celsius. Daarna worden de bakblikken in de voorverwarmde bakoven geplaatst en wordt het brood bij een temperatuur van circa 210 graden Celsius gaar en goudbruin gebakken. De rook komt in de centrale schouw, waar ook het kookfornuis, de houtkachel van het woonvertrek en de koeketel of sopketel, waar het voer voor de koeien en varkens in gekookt wordt, staan.

In de aangrenzende landbouwschuur is tevens een permanente tentoonstelling aanwezig van historische boederij- en landbouwwerktuigen, waaronder bijvoorbeeld de zaaiviool vanuit omstreeks 1900 te zien is.

Voorts ook veel keukengereedschap uit (groot)moeders tijd zoals inmaak-, weck-, en wasafdeling.

De bovenverdieping bestaat uit drie afdelingen en is eveneens te bezichtigen, daar bevindt zich onder andere een spinafdeling, naaiatelier en een vroegere slaapgelegenheid, namelijk de oude bedstee met toebehoren.

Op onze boerderij verbleven in de Tweede Wereldoorlog ook enkele onderduikers en evacués die van tijd tot tijd, vanwege het dreigende gevaar, dekking moesten zoeken.

Het museum is zeker de moeite waard om te bezichtigen! Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op.

 

MUSEUMBEZOEK Ons museum kunt u op eigen gelegenheid gratis bezoeken.

Gastenboek
Uw ervaringen met ons delen?

Klik hier

Volg ons op:

 

Facebook                      

 

Google +

© 2010-2024 Kaasboerderij De Ossenwaard | Cookiebeleid/Privacybeleid